Martyr

over Martyr

Martyr is een powermetalband uit Utrecht die al sinds 1982 bestaat. Tijdens haar bestaan ​​is er een set democassettes uitgebracht, evenals een aantal LP’s. Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met Martyr in 1985, toen het nummer “En Masse a(Stand Or Die)” verscheen op het collectieve album “Metal Massacre VI” van het legendarische Amerikaanse label Metal Blade.

Andere grootheden op deze plaat waren Possessed, Hallow’s Eve, Dark Angel, The Obsessed, Hirax, Hades en Nasty Savage. Het debuutalbum ‘For The Universe’ uit hetzelfde jaar wordt in heavy metal kringen nog steeds als een klassieker beschouwd. De toonaangevende website “Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives” schreef bijvoorbeeld het volgende over dit album: “Martyr’s songtekst is enorm superieur aan de meeste van zijn concurrenten”. In 2014 werd de groep geëerd door de “Dutch Steel (80’s Metal From The Netherlands)” verzamelaar voor Martyr’s bijdrage aan de Nederlandse heavy metal geschiedenis. E.e.a. Ook de toenmalige burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, ontbrak niet, hij stuurde de groep begin 2018 een persoonlijke brief om Martyr te bedanken voor hun ambassadeurschap voor de stad.

De groep treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, als headliner of als voorprogramma van een bekendere act binnen het heavy metal spectrum (bijvoorbeeld als support van ex-Iron Maiden zangers Paul Di’Anno en Blaze Bayley, Trivium, Iced Earth, Manilla Road, Lizzy Borden, Raven en Saxon).

De absolute hoogtepunten van Martyr’s carrière tot nu toe waren hun 3 tours in Japan, met waanzinnige menigten. De feedback die Martyr ontvangt op basis van hun prestaties is puur positief (zie onderstaande recensies). Martyr zal hun nieuwe volledige album “Planet Metalhead” uitbrengen op 24 februari 2022 en heeft al drie singles “No Time For Goodbyes” (1 juni 2020) en “Fire Of Rebellions” (17 juli 2020) en “Raise Your Horns, Verenigen!” (15 november 2020).